-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce6
-
Celkový čas50 min
Smažený dezert, který se rozpadá na jazyku a potěší každý mlsný jazyk – to jsou bavorské vdolečky jako peříčko. 🙂
Nejlepší bavorské vdolky (jako peříčko) je smažený dezert, který nejčastěji podáváme s povidly a tvarohem. Každý připravuje vdolečky po svém a můžete se setkat s hruškovými povidly, marmeládou, zakysanou smetanou a nebo s klasickými švestkovými povidly.
Suroviny na nejlepší bavorské vdolky
- 1 kostka droždí
- 250 ml mléka
- 4 žloutky
- 50 g másla
- 40 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce rumu
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- olej na smažení
- zdobení: tvaroh s cukrem, povidla a moučkový cukr
Postup přípravy bavorských vdolečků
- Nejprve si rozdrobte droždí, přidejte trochu cukru a zalijte trochou vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek.
- Do zbytku hladké mouky dejte 4 žloutky, zbylé mléko, špetku soli, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr a rum. Nakonec přidejte vzešlý kvásek a těsto důkladně promíchejte do hladké směsi. Těsto nechte pod utěrkou vykynout alespoň 20 minut.
- Vykynuté těsto si rozválejte na plát tlustý cca 1,5 cm a vykrajujte z něj kruhovou formičkou vdolečky. Vykrájené vdolky pokládejte na pomoučněný povrch a nechte je opět nakynout. Doprostřed vdolků udělejte jamky.
- Nyní si rozpalte dostatečně velkou vrstvu oleje a vdolky v ní smažte dozlatova. Smažte nejprve ze strany, kde je důlek a poté je otočte. Usmažené vdolky odkládejte na papírovou utěrku, abyste je zbavili přebytečného oleje.
- Vdolky zdobte podle chuti. Buďto smíchejte tvaroh s cukrem, který pokladete na vdolek a navrch přidáte povidla nebo je můžete potřít marmeládou a posypat strouhaným tvarohem. Nakonec je také můžete posypat moučkovým cukrem.
Chutnaly vám nejlepší bavorské vdolky (jako peříčko)? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nejlepší bavorské vdolečky
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review